Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.02.16

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

A Dennis névre keresztelt viharciklon kelet felé haladva egyre nagyobb területen válik meghatározóvá kontinensünkön. Útját Európa északnyugati harmadán sokfelé kíséri eső, zápor, néhol zivatar, északon havazás is, emellett viharos, néhány helyen orkánerejű széllökések is előfordulnak. A Brit-szigeteken az elmúlt 24 órában lehullott csapadék mennyisége nagy területen meghaladja a 30-50 mm-t. A szárazföld délkeleti felén ezzel szemben anticiklon uralkodik, a legtöbb helyen szinte zavartalan a napsütés, de előfordulnak köddel, illetve rétegfelhőzettel borított tájak is. A fentebb említett ciklon áramlási rendszerébe kerülve délnyugat felől igen enyhe, de még többnyire száraz léghullámok áramlanak a Kárpát-medencébe a következő 36 órában, így a szűrt napsütés mellett rekordközeli melegre számíthatunk.


Várható időjárás az ország területén hétfő estig

-------------------------------------------------

Éjjel változóan fátyolfelhős lesz az ég, és hétfőn is fátyolfelhők szűrik a napsütést. Hétfő estétől nyugat, északnyugat felől vastagodni kezd a felhőtakaró, de csapadék még ekkor sem valószínű. Éjszaka elsősorban az Északi-középhegység völgyeiben, valamint a főváros térségében helyenként köd, illetve rétegfelhőzet is képződhet, amely hétfő délelőtt mindenütt feloszlik. A déli, délnyugati szél sokfelé élénk, reggelig elsősorban a Dunántúl északi, később a déli felén erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +8 fok között várható, hidegebbre az északkeleti tájakon, enyhébb időre a Nyugat-Dunántúlon számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 10 és 18 fok között valószínű északkeleten az alacsonyabb értékekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!