Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.03.08

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:





Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Izlandtól délre egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, amelynek frontjai kontinensünk északnyugati harmadán felhős, többfelé esős időt okoznak, Skandináviából havazást is jelentettek. Ciklon örvénylik a Balkán-félsziget fölött is, ahol az eső, zápor mellett zivatarok is kialakulnak a délebbi vidékeken. Több helyről jelentenek csapadékot egy feloszlóban lévő frontrendszer felhőzetéből Kelet-Európában is. Ezzel szemben az Ibériai-félsziget, valamint az Alpok fölé délnyugatról egy anticiklon nyúlik be, így az említett tájegységeken csupán fátyolfelhők szűrik időnként a napsütést. Szárazföldünk nagyobb részére beköszöntött a tavasz, egész napos fagy már csak Skandináviában fordul elő, ott is egyre kevesebb helyen. Hétfő estig Kárpát-medence nagyobb része fölé váltakozó nedvességtartamú levegő áramlik, azonban a nyugati megyéket hétfő délután eléri az északnyugat-európai ciklon legyengülő frontrendszere.



Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

-------------------------------------------------


Az ország nagyobb részén a gomolyfelhő-képződés mellett vasárnap és hétfőn is több órára kisüt a nap. Erősen felhős körzetek reggelig elsősorban az Alföldön fordulhatnak elő, majd hétfő délutántól a nyugati megyékben egyre nagyobb területen vastagszik meg a felhőzet. Kisebb eső, zápor vasárnap az Alföldön, hétfőn a nap második felében a nyugati megyékben fordulhat elő helyenként. Estig az északi szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás. Hétfőn a Kisalföldön élénkülhet meg a délire forduló szél.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -4 fok között valószínű, a magasabb értékek az Alföld tartósan felhős vidékein várhatók.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9 és 14 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!