Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.03.30

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------


A Brit-szigetektől északnyugatra hatalmas kiterjedésű anticiklon terül el, amelynek nagy része az óceán felett van ugyan, de az atlanti partvidék időjárását is meghatározza. Ennek peremén sekély ciklonok helyezkednek el, amelyek környezetében van több felhő, és elszórtan csapadék is előfordul. Ilyen légörvény található a Balti-térségben, valamint a Pireneusi-félszigettől délnyugatra. A magasnyomás keleti oldalán északi, északkeleti az áramlás, amivel hidegebb légtömeg érkezik Közép- és Kelet-Európa fölé. Ennek a hideg légtömegnek a választóvonala egy hullámzó frontrendszer képében a Kelet-európai-síkság közepén és a Kárpát-medencén át az Alpokig húzódik. E mentén sokfelé esik vegyes halmazállapotú csapadék, előtte viszont a meleg légtömegben itt-ott záporok, zivatarok pattannak ki. Kedd estig még ez a frontálzóna alakítja a Kárpát-medence időjárását.



Várható időjárás kedd estig

---------------------------


Eleinte többnyire erősen felhős idő várható, majd délután észak felől lassan csökken a felhőzet. A Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén jelentéktelen eső, havas eső, illetve hó is előfordulhat. Éjszaka tovább csökken a felhőzet, hajnalra már a déli határ közelében is kiderül az ég, csapadék nem valószínű. Kedden délelőtt országszerte felhőtlen égre van kilátás, majd a déli óráktól kezdve gomolyfelhők képződnek, amelyekből elsősorban az ország északi felében alakulhat ki zápor, hózápor, egy-egy helyen hózivatar is. Az északi, északkeleti szél hétfőn több helyen erős, a Nyugat-Dunántúlon és a Zemplén térségében olykor viharos lesz, kedden már csak az Alföldön lehetnek időnként erős széllökések.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 0 és -5 fok között alakul, de a szélvédett északi völgyekben -5, -10 fok valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 6 és 10 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!