Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.05.27

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A Brit-szigetek felett anticiklon helyezkedik el, amelynek hatása nemcsak ott, hanem Nyugat-Európában, sőt a Földközi-tenger nyugati felében is érvényesül. Ezeken a helyeken többnyire napos, kissé gomolyfelhős az ég, a hegyekben néhol napközben zivatarok törnek ki. Ugyanakkor a magasnyomás északi felén - Írország és Nagy-Britannia északi régióiban - egy melegfront felhőzete miatt kevesebb a napsütés. A napos idő meglátszik a hőmérsékleten is, ugyanis Dél-Angliában 25, Franciaországban 25, 30, Spanyolország déli részén 35 fokot mérnek.

Az anticiklon keleti peremén erős az északi áramlás, ami hideg levegővel árasztotta el Közép-Európát, illetve Ukrajnát és Belorussziát. Emiatt errefelé az átlagnál pár fokkal hűvösebb a levegő, és egy napok óta itt található magassági hidegörvény hatására több helyen alakulnak ki zivatarok a térségben. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárására is ez lesz a jellemző, bár nyugat felől átmenetileg stabilabb légtömeg érkezik, ott csökken a zivatarok esélye.


Várható időjárás csütörtök estig:

---------------------------------


Erőteljes gomolyfelhő-képződés várható több-kevesebb napsütéssel, és a késő délelőtti óráktól a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéit kivéve több helyen alakul ki zápor, zivatar. Éjszaka a záporok és zivatarok lassanként megszűnnek. Csütörtökön is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de némileg kevesebb helyen valószínű konvektív csapadék és villámlás. A zivatarokat aprószemű jég és viharos szél kísérheti. A gyakran élénk északi, északnyugati szél napközben többfelé megerősödik.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet zömében 7 és 12 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken 3, 7 fok is lehetséges.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 17 és 23 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!