Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.06.04

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Ciklon örvénylik szárazföldünk középső része felett, amelynek előoldalán meleg, nedves levegő áramlik Európa keleti, délkeleti tájai fölé. A ciklon frontjai mentén erősen felhős vagy borult az ég, többfelé alakul ki eső, zápor, helyeként zivatar.

Hasonló légörvény található a Kelet-európai-síkság fölött is, de az már leépülő stádiumban van. Kontinensünkön a legmelegebb az Ibériai-félszigeten van. A Kárpát-medence időjárást péntek estig eleinte a már említett meleg, nedves, labilis légtömeg alakítja, majd holnap délutántól északnyugat felől hidegfront éri el térségünk.


Várható időjárás az ország területén péntek estig:

--------------------------------------------------

Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés várható, az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés az ország északkeleti harmadán (Észak-Alföld, Északi-középhegység, Budapest tágabb környezete) valószínű. A Dunától keletre többfelé, másutt helyenként alakul ki zápor, zivatar. Éjszaka már több lesz a felhő, szórványos jelleggel lehet csapadék, majd hajnaltájt megnövekszik a csapadékhajlam.

Pénteken alapvetően erősen felhős lesz az ég, csak rövid napos időszakok lehetnek. Sokfelé várható zápor, zivatar, helyenként heves zivatar is kialakulhat, majd az intenzívebb záporok is esővé szelídülnek. Lokálisan nagy különbségek lehetnek a csapadékmennyiség tekintetében. Többfelé megerősödik, nyugaton néhol viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél.

Péntek délutántól az Alpokalján már északnyugatira fordul a szél, majd fokozatosan veszít erejéből. Az erősebb zivatargócokat viharos erejű széllökések kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 20 és 26 fok között alakul. Az Alpokalja térségében ennél pár fokkal hűvösebb, míg a délkeleti tájakon pedig ennél melegebb is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!