Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.06.24

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A Brit-szigetektől északnyugatra ciklon örvénylik, amelyhez tartozó frontok mentén - Izland, Skócia és Írország, valamint a Skandináv-félsziget északi része fölött erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Sekély ciklonális mező alakítja Kelet-, Délkelet-Európa időjárását, errefelé a napsütés mellett néhol erősebben megnövekednek a gomolyfelhők, és helyenként záporok, zivatarok alakulnak ki. Ugyanakkor a Skandináv-félsziget déli tájaitól Németországon át egészen az Appennini-félszigetig anticiklon húzódik.

A magasnyomás területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. Továbbra is Spanyolországban és a Kaszpi-tenger környékén van a legmelegebb, a legmagasabb nappali hőmérséklet 35 fok felett alakul, sőt Cordobában 40 fokot mértek. Szokatlanul meleg van a skandináv államokban is, ott a naposabb vidékeken 25, 29 fok közé melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását a tőlünk északnyugatra, nyugatra elhelyezkedő magassági hidegörvény alakítja.


Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

-----------------------------------------------------


Szerdán gomolyfelhős, napos idő lesz, az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén néhol zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Éjszaka gyengén és közepesen felhős területek egyaránt lesznek, nyugaton és északkeleten lehet több a felhő, hajnalban a nyugati határnál zápor előfordulhat. Csütörtökön a kevés fátyolfelhő és a napközben erősebben megnövekvő gomolyfelhők mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, a Nyugat-Dunántúlon és keleten elszórtan, másutt csak elvétve fordulhat elő zápor, keleten, északkeleten zivatar is valószínű. Szerdán az északi, északnyugati szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik, majd estére mindenütt mérséklődik. Csütörtökön többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24 és 29 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!