Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.06.29

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Anticiklon, és az ezekkel együtt járó eseménytelen, napos időjárás Finnországban, illetve Oroszország európai felének északi részén található. Emellett a mediterrán térségben és a Balkán északi részén is hasonló az időjárás jellege, de ezeken a helyeken egy-egy zivatar is kialakul.

Ezzel ellentétben Skócia feletti középponttal markáns ciklon örvénylik, amely Nyugat-Európa és Dél-Skandinávia időjárását is befolyásolja. Ezeken a tájakon változékony, szeles, gyakran csapadékos az időjárás.

Különösen nagy mennyiségű csapadékot regisztráltak a Skandináv-hegység déli részén, Csehországban, illetve az Alpokban. Errefelé húzódik ugyanis a ciklon hidegfrontja, amely mentén helyenként heves zivatarok is képződnek, néhol felhőszakadás-szerű csapadékot produkálva. Ez a front kedd estig a Kárpát-medencén is átvonul, itt is lehetnek belőle heves zivatarok, mögötte pedig visszaesik a hőmérséklet.


Várható időjárás az ország területén kedd estig:

------------------------------------------------

Erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többfelé alakul ki zápor, zivatar. Heves zivatarok is várhatóak, amelyeket erősen viharos szél, felhőszakadás, illetve jégeső is kísérhet. Estétől északnyugat, nyugat felől megszűnik a csapadék, kiderül az ég, és kedden már napos, gomolyfelhős időre készülhetünk csapadék nélkül.

Az élénk déli, délnyugati szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Éjszakára átmenetileg veszít erejéből a légmozgás, de kedden napközben az északi tájakon a nyugati szél helyenként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 31 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!