Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.08.13

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Vizcayai-öböl fölötti középponttal sekély ciklon örvénylik, emiatt Baszkföldön, Franciaország nagy részén és a Brit-szigeteken is többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás kíséretében. Baszkföldön és Bretagne-ban már visszaesett a hőmérséklet, de Dél-Angliában, a Benelux-államokban, Németországban és Franciaországban továbbra is 30 fok fölé emelkedik napközben a hőmérséklet, a mediterrán térségben pedig a 35 fok körüli maximumok sem ritkák.

Európa többi részének időjárását - leszámítva egy kisebb ciklont a Kelet-európai-síkság déli részén - döntően anticiklonális hatások alakítják, így nagy területen napos, gomolyfelhős idő jellemző. Záporok, zivatarok csak kevés helyen pattannak ki.

Péntek estig időjárásunkat már egyre labilisabb levegő alakítja, így több helyen kell konvektív csapadékra számítani.


Várható időjárás péntek estig:

------------------------------

Csütörtökön a sok napsütés mellett többnyire csak kevés gomoly- és fátyolfelhő lehet az égen. Ugyanakkor délután, este a Dunántúl nyugati felében, majd reggelig a Dunántúl más részein és a Duna-Tisza közén is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és ott egyre több helyen alakulhat ki záporeső, zivatar, lokálisan felhőszakadás.

Pénteken a Dunántúl jó részén és a középső országrészben alapvetően felhős idő várható kevesebb napsütéssel, hosszabb napos időszakok elsősorban az északkeleti megyékben fordulhatnak elő.

Összességében több helyen kell záporra, zivatarra számítani, de az északkeleti megyékben kisebb számban és kisebb eséllyel lehet csapadék. A déli szelet csütörtökön a Dunántúlon még élénk széllökések kísérik, zivatarok körül pedig meg is erősödhet, illetve viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 26 és 32 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!