Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.11.19

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk középső és délkeleti területeinek időjárását anticiklon határozza meg, így az évszaknak megfelelően a napos területek mellett sokfelé rétegfelhőzet borítja be a tájat.

Nyugat- és Észak-Európa fölött ciklonokat, és a hozzájuk tartozó hosszan elnyúló frontokat figyelhetünk meg. Hatásukra sokfelé esik az eső, a Skandináv-félsziget északi felén havazás is előfordul. Az egyik ciklon középpontja Dél-Norvégia fölött található, emiatt Délnyugat-Norvégiában jelentős, több helyen 70 millimétert meghaladó eső hullott.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a mediterrán térségben továbbra is 20 fok közelében vagy kevéssel afelett alakul.

Péntek estig a Kárpát-medence fölött hidegfront vonul át, mögötte 8-10 fokkal hidegebb levegő érkezik a magasban hazánk fölé, igaz a lehűlés mértéke a talaj közelében ennél kisebb lesz.


Várható időjárás péntek estig:

------------------------------


Csütörtökön eleinte az Alföldön és a Kelet-Dunántúlon még lesznek kevésbé felhős területek, majd estétől északnyugat felől mindenütt megnövekszik a felhőzet, és reggelre délkeleten is beborul az ég. Este, éjszaka északnyugat felől egyre több helyen várható - többnyire gyenge intenzitású - eső, záporeső.

Pénteken északnyugat, észak felől általában gyorsan csökken a felhőzet, és megszűnik a csapadék. Ugyanakkor a Dunától keletre egy észak-déli sávban, továbbá a délkeleti megyékben estig még sok lehet a felhő, és ott még a délután folyamán is lehet helyenként eső, zápor. (A hegyekben néhol havaseső-zápor, esetleg hózápor is lehet.) Estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul, megerősödik, sőt helyenként viharossá fokozódik a szél. Pénteken továbbra is többfelé valószínű erős északi szél.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +7 fok között alakul, délkeleten lesz hidegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 5 és 10 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!