Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.11.24

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Izland felett ciklon örvénylik, amelynek melegfrontja Skandinávián át Dániáig, hidegfrontja a Brit-szigeteken át húzódik. Ezeken a területeken többnyire erősen felhős vagy borult idő van, és sokfelé esik az eső, a magasabban fekvő területeken havazik. Skóciában és a Skandináv-hegység nyugati oldalán helyenként 40-70 mm csapadékmennyiséget mértek. Ugyancsak ciklon hatására a Kelet-európai-síkságon is felhős az idő, és sokfelé fordul elő vegyes halmazállapotú csapadék. Arrafelé többnyire 10 mm alatt maradnak a mért mennyiségek, de mivel a Moszkvától keletre eső területeken napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, ott meg is marad a hó.

Ezzel szemben Közép-Európa felett anticiklon épült ki, amely a Földközi-tenger időjárására is hatással van. De amíg a tengerpartokhoz közel több órás napsütés és 15 fokot meghaladó csúcshőmérséklet a jellemző, addig a szárazföld belsőbb részein - különösen a völgyekben, medencékben - köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződött, ami tartósan megmarad, és kevéssel 0 fok körüli hőmérsékleten konzerválódik a hideg, nyirkos levegő. Szerda estig a Kárpát-medencében élőkre is ez vár, csak kevés helyen süthet ki a nap.


Várható időjárás az ország területén szerda estig:

--------------------------------------------------


A derült területeken is köd, illetve rétegfelhőzet képződik, és szerdán túlnyomóan borult, ködös idő várható, csak kevés helyen lehet felszakadozás. Szitálás, éjszaka ónos szitálás bárhol előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak szerdán a Kisalföldön élénkülhet meg a déli szél.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 1 és 5 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!