Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.02.09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Ciklonok sorozata vonul nyugatról kelet felé a 45. szélességi kör mentén. Hatásukra sokfelé fordul elő ismétlődő jelleggel eső, havas eső és havazás is. Európa északi felét hideg levegő árasztotta el, így nagyjából a Párizs-Pozsony-Ungvár-Kisinyov vonaltól északra napközben is fagy, sőt a Kelet-európai-síkságon inkább -10 fok alatti maximumok jellemzőek.

Dél-Európában viszont 15 és 20 fok közötti legmagasabb hőmérsékletet mérnek, sőt egy hidegfront előtt a Boszporusz környékén 25 fokos csúcshőmérséklet is előfordul.

Némileg nyugodtabb, naposabb időjárás inkább csak a Skandináv-félszigeten és Finnországban figyelhető meg.

Szerda estig a Kárpát-medence fölött két ciklon is átvonul, így két hullámban kell csapadékra számítani. Szerda estétől azonban északnyugati áramlással már a Kárpát-medencét is hideg levegő árasztja majd el, így csütörtökre jelentősen visszaesik a hőmérséklet hazánk területén.


Várható időjárás az ország területén szerda estig:

--------------------------------------------------

Kedden délután és szerdán is túlnyomóan borult lesz az ég, éjszakára azonban átmenetileg többfelé is felszakadozik, csökken a felhőzet. Kedd délután még sokfelé várható eső, az északi területeken (Dunántúl északi része, Északi-középhegység) havas eső, havazás is. Megmaradó hó a hegyvidékek mellett főként az Északi-középhegység térségében valószínű.

Kedd estétől nyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, legkésőbb éjfél körül a keleti határvidéken is. Hajnalra foltokban köd képződhet. Szerda hajnaltól azonban délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, így szerdán is szinte országszerte valószínű csapadék. Ismét döntően eső, de főként reggel, délelőtt az északi megyékben átmenetileg ónos eső is lehet. Emellett az északnyugati tájakon és az Északi-középhegységben havas eső, hó is eshet, majd napközben ott is eső.

Szerda estétől azonban a Dunántúl északnyugati részein a beáramló hideg levegő hatására ismét havas esőre, majd hóra kell számítani. Szerda késő délutántól, estétől ugyanis északira, északnyugatira fordul a szél, amely megerősödik, késő estétől egyre többfelé viharossá fokozódik.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +4 fok között alakul, de az északi megyékben -4, -7 fok is lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán az ország északi felén 0 és +6, a déli megyékben 7 és 11 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!