Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.02.10

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Európa középső és déli részének időjárását ciklonok teszik változékonnyá, amelyek gyorsan vonulnak nyugatról keleti irányba. Ezek többfelé okoznak csapadékot: az eső mellett észak felé haladva ónos eső, illetve havas eső, havazás is előfordul.

Magasnyomású zóna csupán észak, valamint déli irányból nyúlik be kontinensünk fölé, így nyugodtabb, szárazabb idő is inkább csak arrafelé fordul elő.

A Kárpát-medence időjárását ismét egy mediterrán ciklon alakítja, amelynek hidegfrontja mögött - viharos északnyugati, északi széllel - estétől megérkezik a hideg légtömeg, és csütörtök délután már országszerte fagypont alatti hőmérsékletekre számíthatunk.


Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

-----------------------------------------------------

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd csütörtökön napközben északnyugat felől elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet, és az ország nyugati felében felhőátvonulásokra számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Országszerte valószínű csapadék. Szerda délután általában eső várható, de északkeleten, északon havas eső, hó, helyenként ónos eső, fagyott eső is előfordulhat.

Késő délutántól, estétől északnyugat felől a hirtelen beáramló hideg levegő hatására az esőt egyre nagyobb területen váltja fel havazás (délkeleten majd csak csütörtök reggel, délelőtt), de főként a Nyírség környezetében, átmeneti jelleggel pedig másutt is előfordulhat ónos eső.

Csütörtökön a csapadék egyre inkább a keleti tájakra szorul vissza, majd a kora délutáni órákban ott is megszűnik, de a Tisza vonalában további hózáporok kialakulhatnak.

Az északnyugatira, északira forduló szelet estétől egyre nagyobb területen erős, a Dunántúlon, valamint az északkeleti megyékben viharos lökések kísérik. A friss havat nagy területen hordhatja a szél.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -9 és +5 fok között alakul, délkeleten lesz enyhébb az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -6 és +5 fok között várható. A hőmérséklet az ország nagy részén a reggeli órákban éri el maximumát, délutánra már a Délkelet-Alföldön is fagypont alatti értékekre számíthatunk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!