Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.04.13

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Hullámzó, Finnországtól a balti államokon és a Kárpát-medencén át egészen Olaszországig húzódó front osztja ketté kontinensünk időjárását. A front mentén sokfelé fordul elő csapadék, eső, havas eső, hó vegyesen. A frontvonal déli szakaszán Észak-Olaszország fölött sekély ciklon mélyült ki, ennek hatására a térségben az előző 24 órában jelentős, helyenként 50 mm-t is meghaladó csapadék hullott. A frontvonal előtt még Észtországban is 20 fokig emelkedik a hőmérséklet, a Balkán-félszigeten pedig 21, 25 fokos maximumok jellemzőek. A front mögött azonban lényegesen hidegebb levegő árasztotta el Közép-Európát, ahol áthaladt a front ott 10 fok alatti csúcsértékeket regisztrálnak.

Eközben a Brit-szigetek fölött anticiklon figyelhető meg, így Európa északnyugati részein naposabb, csapadékmentes az idő. Szerda estig az említett sekély ciklon kiadós csapadék kíséretében átvonul a Kárpát-medence fölött, hátoldalán szárazabb, de továbbra is hideg levegő érkezik fölénk.


Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

----------------------------------------------------

Jellemzően borult lesz az ég, csak szerdán délután a nyugati, délnyugati megyékben szakadozhat fel a felhőzet. Országos, ismétlődő csapadék várható szerda reggelig, kiadós mennyiségre számíthatunk.

Kedden nyugat felől előbb a Dunántúlon, majd estétől már keletebbre is egyre nagyobb területen havas eső, hó is valószínű az eső mellett. Síkvidéken átmeneti vékony hóréteg kialakulhat, a hegyekben több, akár 10-20 centiméter vizes, tapadó hó is összegyűlhet.

Szerdán a Dunántúlon a déli órákra, az ország középső sávjában délutánra szűnik meg a vegyes halmazállapotú csapadék, ezt követően arrafelé csak néhány zápor lehet. Az ország keleti harmadán azonban szerda estig továbbra is ismétlődően valószínű eső, havas eső, hó, de már kisebb mennyiségben. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és északkeleten napközben nagy területen viharos lökések kísérik, éjszakára csak kissé mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 3 és 9 fok között valószínű, a Dunántúlon a magasabb értékekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!