Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.04.25

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A kevés felhő, mérsékelt szél és az átlagosnál továbbra is hűvösebb légtömeg megteszi hatását: Európa legnagyobb részén továbbra is előfordulnak hajnali fagyok, ráadásul egy gyenge hidegfront mögött jelenleg is néhány fokkal hidegebb levegő áramlik dél felé, többek közt a Kárpát-medence irányába is. Az Ibériai-félsziget térségében ezzel szemben egy elöregedő ciklon örvénylik, ott az ismétlődő záporokból helyenként 40 mm-t meghaladó napi csapadékot regisztráltak. A légörvény előoldalán Délnyugat-Európába már az évszaknak jobban megfelelő hőmérsékletű légtömeg érkezik a Földközi-tenger irányából, igaz, 25 fokot meghaladó értékeket csak elvétve találunk. Hazánk időjárását a fentebb említett gyenge hidegfront alakítja, amely mögött ismét visszaesik a hőmérséklet.



Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:

---------------------------------------------------


Egy gyenge hidegfront vonul vasárnap át felettünk, ennek szakadozott felhőzete elsősorban az északkeleti, keleti megyékben zavarja majd jelentősen a napsütést, és leginkább ott van esély a délután során záporok, zivatarok kialakulására lokálisan intenzív csapadék és viharos széllökések kíséretében. Máshol a napsütés lesz jellemző, bár délnyugaton is előfordulhat zápor, elvétve zivatar. A délutántól északnyugatira forduló szél a főváros térségében, Észak-Dunántúlon erősödhet meg. Éjszaka nagyrészt csökken a felhőzet és hajnalra legyengül a szél is, délnyugaton viszont befelhősödik az ég, ott akár kevés csapadék is lehet. Hétfőn a vastag felhőzet terjeszkedik, az ország délnyugati, déli felén csak keveset süthet a nap, a déli megyékben eső is várható. Északabbra a délelőtti napsütést követően gomolyfelhők képződnek, de csapadék arrafelé nem lesz. Szinte mindenhol gyenge, mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

Hajnalban -4 és +4 fok között alakul a hőmérséklet. Fagyra leginkább az Északi-középhegység térségében, északkeleten, a Duna-Tisza közén, illetve elvétve a Kisalföldön van esély.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9 és 14 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!