Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.05.05

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Dánia fölött található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek hullámzó frontja Svédországon, Litvánián és Lengyelországon át egészen a Vizcayai-öbölig húzódik. A front mentén erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar, néhol havas eső is esik. A front hátoldalán hideg levegő áramlik a térségbe, így a kontinens északnyugati részein mindössze 10 fok közelében, a Skandináv-félszigeten inkább csak 5 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Európa déli államaiban ezzel szemben napos idő jellemző, délutáni záporok, zivatarok is csak kevés helyen fordulnak elő, a maximumok pedig Spanyolországban 22, 27, míg Görögországban 24 és 30 fok között változnak, Olaszországban azonban hűvösebb van.

A Kárpát-medence felett szerdán vonul az említett ciklon hidegfrontja, így csütörtökön már szárazabb és kissé hűvösebb levegő alakítja időjárásunkat.


Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

-------------------------------------------------------


Szerda délután északnyugat felől fokozatosan erősen megnövekszik a felhőzet, és egy érkező hidegfrontnak köszönhetően északnyugat felől többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Éjszaka a front csapadékzónája szétesik, így az Alföld legnagyobb részén érdemi mennyiségre nem kell számítani. Késő estétől, az éjfél körüli óráktól pedig másutt is fokozatosan szűnni kezd a csapadék, hajnalban már csak a délnyugati megyékben lehet néhol gyenge eső. Csütörtökön a változó mennyiségű közép- és magasszintű felhő mellett rövidebb-hosszabb napos időszakokra is számíthatunk, az Északi-középhegységben és környékén azonban naposabb lehet az idő. Legfeljebb elvétve fordulhat elő jelentéktelen eső. Szerda délután a délnyugati szelet kísérik erős széllökések, majd a front érkezésével a szél északnyugatira fordul, és viharossá fokozódik. Késő estétől jelentősen mérséklődik a légmozgás, csütörtökön a délnyugati, nyugati szél már csak az északi megyékben erősödhet meg.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között valószínű, de az északi völgyekben néhány fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 14 és 19 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!