Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.05.15

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Lengyelország körül járnak táncot a ciklonális légörvények. Az egyik Skandináviában, a másik Franciaországban, a harmadik Olaszország térségében, míg a negyedik éppen hazánktól északkeletre okoz felhős, csapadékos, és az átlagosnál hűvösebb időt. Nyugodtabb tájakat csak elvétve találunk, a magasnyomású légköri képződmények ugyanis szinte teljesen kiszorultak a kontinensről. Ennek azonban előnyei is vannak - hajnali fagyok már nem keserítik meg a gazdák napjait, és a csapadékra is szükség van. A tavaszra jellemző módon egyébként főként záporok formájában érkezik az égi áldás, több helyen örökítettek meg ehhez kapcsolódva látványos zivatarfelhőket is. Hazánkat a következő másfél nap során eléri a Nyugat-Európa fölött húzódó ciklon, és várhatóan sokfelé okoz majd csapadékot.


Várható időjárás vasárnap estig:

--------------------------------


Szombaton még több órára kisüt a nap, de nem zavartalanul, ugyanis a sok gomolyfelhőből főként a Dunántúlon, az Alföld nyugati részén és az Északi-középhegység térségében záporok, zivatarok alakulnak ki. A szél csak intenzív csapadékhullás idején erősödhet meg. Az éjszaka első felében záporokra inkább csak keleten kell készülni, hajnalra azonban már a jellemzően felhős, borult égből több helyen is kialakulhat csapadék. Vasárnap délelőtt is felhős, csapadékos időnk lesz, zivatarok is kialakulhatnak, délután azonban nyugat felől csökken a felhőzet, az Észak-Dunántúlon néhány órára a nap is kisüthet, ekkor ott jó eséllyel már száraz idő várható. Vasárnap napközben a szél északnyugatira, nyugatira fordul és megélénkül.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 15 és 22 fok között várható, a csapadékos északkeleti tájakon lehet a leghűvösebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!