Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.07.09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Hullámzó frontrendszer szeli ketté Európát délnyugat-északkeleti irányban, ettől keletre még tartja magát a kánikula, míg attól nyugatra már hűvösebb, óceáni eredetű légtömeg tartózkodik. A frontálzóna mentén többfelé fordul elő zápor, zivatar Skandinávia déli részétől egészen a Balkán-félszigetig, sőt néhol heves zivatarok is kialakulnak. Anticiklonális hatásoknak köszönhetően Dél-Európában, valamint a Kelet-európai-síkságon nyugodt, napos az idő.

A Kárpát-medence időjárását szombat éjfélig a fentebb említett frontrendszer hidegfrontja határozza meg, hatására többfelé kell záporokra, zivatarokra, néhol hevesebb zivatarokra számítani. Néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.


Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

-----------------------------------------------------


Pénteken a Dunántúl nyugati felében sok napsütés várható, ugyanakkor az északkeleti megyékben is már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Estétől elsősorban az Alföldön hevesebb zivatartevékenység valószínű, a zivatarokat arrafelé viharos szél és jégeső nagyobb eséllyel kísérheti. A zivatarok rendszerbe szerveződhetnek, amelyek majd északkelet felé haladnak. Szombaton a Dunántúl nagy részén napos, száraz idő valószínű, a Duna-Tisza közén délelőtt, a Tiszántúlon még délután is elszórtan záporok, zivatarok továbbra is kialakulhatnak. Az északnyugatira forduló szél pénteken az ország nagy részén, szerdán inkább már csak a Dunántúlon élénkül meg, néhol lehetnek erős lökések is.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 27 és 33 fok között alakul, a Dunántúlon lesz a hűvösebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!