Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.08.27

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Lengyelország és Ukrajna fölött is egy-egy ciklon örvénylik, ennek hatására nagyjából a Dániától a Fekete-tengerig tartó térségben többfelé fordul elő csapadék, és a hőmérséklet is az őszt idézi. Ezzel szemben a Mediterráneumban továbbra is kitart a nyár, napos, csapadékmentes idő jellemző, és az Ibériai-félsziget déli felén, valamint az Égei-tenger mentén is 35 fok közelébe emelkedik napközben a hőmérséklet, másutt 30 fok körül alakulnak a maximumok.

A Brit-szigetek időjárását eközben anticiklon alakítja, így oda viszonylag meleg levegő áramlik, Írország nyugati részein 25 fok fölötti csúcsértékek is előfordulnak.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását az említett, tőlünk északra örvénylő ciklon határozza meg, amelynek áramlási rendszerében az Alpoktól délre mediterrán ciklon alakul ki. Ez a mediterrán ciklon pedig szombaton kelet, északkelet felé mozdul el, emiatt a délkeleti tájainkon újra elered az eső.


Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

-----------------------------------------------------

Pénteken délután gomolyfelhők képződnek, amelyekből záporok, néhol zivatarok alakulnak ki, elsősorban egy Dél-Dunántúl - Borsod-Abaúj-Zemplén megye vonal mentén. Ezek a záporos gócok estére, késő estére mindenütt lecsengenek, éjszakára átmenetileg nagy területen kiderül az ég. Elsősorban a keleti megyékben foltokban köd képződhet.

Szombaton az ország délkeleti harmadán, negyedén fokozatosan beborul az ég, és ott egyre többfelé elered az eső. Másutt a többórás napsütést követően gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan alakulhatnak ki záporok, az északnyugati határ mentén egy-egy zivatarra is van esély.

Pénteken az északnyugati, nyugati szelet még kísérhetik élénk széllökések, estétől már többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 20 és 23 fok között alakul, de a borult és tartósabban csapadékos déli, délkeleti tájakon csak 16, 19 fok lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!