Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.08.28

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Európa nyugati, valamint északi országai fölött nagy kiterjedésű magasnyomás terül el, hatására általában napos az idő, de már előfordulnak olyan tájak is, ahol a köd, illetve a rétegfelhőzet makacsabbul tartja magát.

Az Ibériai-félszigeten és Görögországban - ahol ugyancsak magasnyomás a meghatározó - újra regisztráltak 35 fok fölötti csúcsértékeket is. A szárazföld belseje fölött ugyanakkor egy nagy kiterjedésű magassági hidegörvény helyezkedik el, amely alig változtat helyzetén. Emiatt a térség országaiban a felhősebb időszakok vannak túlsúlyban, többfelé fordul elő eső, zápor, néhol zivatar, a maximumok pedig az őszt idézik.

A Kárpát-medence időjárását a fentebb említett hidegörvény, valamint az Alpoktól délre kialakult mediterrán ciklon együttesen alakítja. Emiatt folytatódik az évszakhoz képest hűvösebb idő, és többfelé várható csapadék.


Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

------------------------------------------------------


Estig főként az ország északnyugati harmadán lehet számítani szűrt napsütésre a fátyol és gomolyfelhők mellett, utóbbiakból elszórtan zápor, egy-egy zivatar kialakulhat. Másutt egyre nagyobb területen vastagodik, záródik a felhőtakaró, és dél, délkelet felől egyre többfelé elered az eső. Este, éjjel a csapadékzóna leginkább az ország délkeleti felét, kétharmadát érinti, nagyobb mennyiség délkelet felé haladva valószínű. Az éjszaka második felétől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre inkább a Tiszántúlra korlátozódik a csapadék, de vasárnap délelőtt ott is megszűnik.

Vasárnap az északkeleti határvidéken még délután is sok lehet a felhő, másutt a kezdeti jobbára napos időt erőteljes gomolyfelhő-képződés váltja fel, és a nap második felében több helyen várható zápor, zivatar - nagyobb eséllyel a középső területeken. Hajnalig gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, később elsősorban a Dunántúlon nagy területen kísérik élénk, helyenként erős lökések az északnyugatira forduló szelet. Emellett vasárnap a zivatarokat is kísérhetik erős, esetleg viharos közeli széllökések.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 8 és 14 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 19 és 24 fok között várható, de az északkeleti határvidéken ennél alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!