Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.08.29

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Európa térségében a légköri képződmények alig változtatják helyzetüket, így továbbra is északon és nyugaton található magasnyomású terület a vele járó nyugodt, többnyire csapadékmentes idővel. Ezzel szemben Közép-Európa térségében hideg légörvény alakítja az időjárást, folytatódik a gyakran erősen felhős, csapadékos idő.

Németországtól a Balti-államokig és a Balkán-félszigetig többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar.

A Kárpátok délkeleti vonulata mentén igen jelentős, 50-100 mm-t is elérő csapadékmennyiségről érkezett jelentés. Bár a Mediterráneum fölött nincs kifejezett magasnyomás, mégis meleg az idő, a csúcshőmérséklet jellemzően 30 és 35 fok között alakul. Ugyanakkor a Kelet-európai-síkságon néhol már megjelentek az első gyenge éjszakai fagyok.

A Kárpát-medence időjárását hétfő estig a hideg légörvény határozza meg.


Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:

---------------------------------------------------

Délután egyre nagyobb területen válik gomolyfelhőssé az ég, többfelé várható zápor, zivatar - legnagyobb számban az ország középső harmadán. Éjszaka a kialakuló csapadékzóna fokozatosan a Dunától keletre fekvő területek fölé helyeződik át, a Dunántúlon lassanként felszakadozik, csökken a felhőzet.

Hétfőn a gomolyfelhők mellett általában mindenütt számíthatunk többórás napsütésre is, csak elvétve fordul elő zápor, zivatar. Ugyanakkor északkeleten tartósan borult maradhat az ég, arrafelé még délután is eshet. Emellett délután nyugat felől újabb felhősödés kezdődik, estefelé az eső is elered, amely éjfélig nagyjából a Duna vonaláig juthat el. A nyugatias légmozgás többnyire mérsékelt marad, itt-ott azonban megélénkül, zivatar környezetében meg is erősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 14 fok között alakul, de a kevésbé felhős tájakon 6, 9 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 20 és 24 fok között várható, ugyanakkor az északkeleti megyékben kevéssel 20 fok alatt valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!