Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.10.07

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Mediterrán ciklon örvénylik Észak-Olaszország és a Balkán-félsziget felett, amelynek hatására a térségben sokfelé esett az eső. Horvátországban és a környező államokban több helyen is 40 mm-t meghaladó csapadék gyűlt össze.

Ugyancsak csapadékos az időjárás Írországban, Skóciában, valamint a Skandináv-félsziget egy részén is, itt is ciklonok okoznak változékony időt. Európa többi részén azonban anticiklonális hatások a meghatározóak, így Nyugat- és Délnyugat-Európában, valamint a Kelet-európai-síkságon is süt a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet már csak a legdélebbi területeken éri el a 25 fokot, a kontinens középső részein inkább 15 fok közeli maximumok jellemzőek.

Péntek estig az említett mediterrán ciklon hatása lassanként gyengül a Kárpát-medence térségében, emiatt egyre kevesebb helyen várható csapadék.


Várható időjárás péntek éjfélig:

--------------------------------

Csütörtökön a Dunántúlon és a középső megyékben még általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, az eső késő estére a délnyugati megyékben is megszűnik.

A keleti megyékben szakadozottabb lesz a felhőzet. Hajnaltól azonban a déli határsávba újabb, ezúttal gyengébb csapadék érkezhet. Pénteken az ország déli felén délutánig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és a Nagykanizsa-Szeged vonaltól délre továbbra is lehet még gyenge eső. A nap második felében azonban ott is megszűnik a csapadék, és csökkenni kezd a felhőzet.

Eközben az ország északi felén eleinte fátyolfelhős, napos idő várható, a déli óráktól azonban mind nagyobb területen kiderül az ég. A keleti, északkeleti szelet főként az Észak-Alföldön napközben erős széllökések kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12 fok között alakul, de az északi szélvédett völgyekben ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 12 és 18 fok között alakul, Baranyában és környékén lesz a hűvösebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!