Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.12.06

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Balkán-félsziget felett mediterrán ciklon örvénylik. A ciklonhoz zivatartevékenység és jelentős mennyiségű eső is társul, néhol 80 mm-t is meghaladó értékeket mértek.

Észak-Európában egy anticiklon alakítja az időjárást. Arrafelé száraz az idő, a derült ég hatására a vastag hóval borított Skandináviában több helyen -30 fok alá, idén először Európában néhol -40 fokig is lecsökkent a hőmérséklet.

Nyugat-Európában is anticiklonális hatások érvényesülnek, többfelé képződött köd.

A Kárpát-medence időjárását egy hullámzó frontrendszer alakítja, amely mögött száraz, de hideg levegő áramlik a térségbe.


Várható időjárás kedd éjfélig:

------------------------------

Hétfő estig még csak a Dunántúlon szakadozik, csökken a felhőzet, keleten még marad a borult idő, de estére a keleti határvidéken is mindenütt megszűnik a csapadék. Éjszaka folytatódik a felhőzet lassú csökkenése, de az ország keleti felében még hajnalra is maradhatnak erősen felhős, borult körzetek.

Kedden a Dunántúlon gyengén felhős, napos idő várható, de már a Dunától keletre is egyre többfelé süthet ki a nap. Számottevő csapadék sehol sem lesz, de a Salgótarján-Szeged vonalban egy-egy futó zápor, hózápor kialakulása nem kizárt. Az északnyugati, északi szél hétfőn a Dunántúlon erős lesz, keleten mérsékelt marad a légmozgás, kedden élénk szélre viszont már szinte országszerte számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -5 és +1 fok között alakul, de a havas, szélvédett, derült tájakon ennél akár több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 2 és 6 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!