Időjárás
meteoblue
TV műsor

Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.11

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kontinensünk északi, északnyugati tájai fölött gyorsan mozgó időjárási frontok vonulnak nyugatról kelet felé szeles, változatos időjárást okozva. Skandináviában havazik, másutt inkább az eső esik.

A Földközi-tenger keleti medencéje fölött örvénylő mediterrán ciklon hatására Délkelet-Európában nagy területen csapadékos az idő: északabbra a hó a jellemző, míg főleg Görögországban intenzív, felhőszakadással kísért zivatarok is kialakulnak, arrafelé több mérőállomásról is 40-60 mm-t meghaladó mennyiségeket jelentettek.

A szárazföld többi részén magasnyomás a meghatározó, a napsütés mellett nem ritkák a köddel, rétegfelhőzettel borított területek sem. Az anticiklon déli peremén nedvesebb levegő érkezett a Kárpát-medence délkeleti vidékei fölé, így ott is több helyen szállingózik, esik a hó. Szerda estig azonban ott is egyre inkább az északkelet felől áramló száraz légtömeg lesz a meghatározó, a légmozgás is fokozatosan veszít erejéből.


Várható időjárás szerda éjfélig:

-------------------------------

Az esti órákban az Alföld nagy részén és a Dunántúl délkeleti vidékein sok lesz a felhő, és hószállingózás, - többnyire gyenge - havazás még több helyen is előfordulhat. Az éjszaka folyamán azonban ott is megszűnik a csapadék, északkelet, észak felől csökken a felhőzet, kiderül az ég - legkésőbb kora hajnalban a déli, délnyugati határvidéken - , és szerdán napközben országszerte derült vagy gyengén felhős, napos, száraz idő várható.

A szerda esti órákban érheti el az északi, északnyugati tájakat egy szakadozó, oszladozó felhősáv. Az északi, északkeleti szél éjjel még nagy területen lesz élénk, erős, elsősorban a nyugati határ mentén és az északkeleti harmadban viharos lökések is előfordulhatnak. A légmozgás az éjszaka második felétől fokozatosan veszít erejéből, és szerda estére mindenütt mérséklődik. A Tiszántúlon főként reggelig hófúvásra is számítani lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -12 fok között várható, de a kevésbé szeles, havas tájakon, illetve a fagyzugokban ennél jóval hidegebb is előfordulhat, akár -15 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -3 és +3 fok között várható, de a Tiszántúl kevésbé szeles, hófödte tájain ennél akár több fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!