Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.20

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A Brit-szigetek térségében, középpontjával az Atlanti-óceán felett anticiklon helyezkedik el, amely Nyugat-Európa időjárását is meghatározza. Arrafelé ezért többnyire napos, száraz idő a jellemző.

Ezzel szemben Oroszország legészakibb része felett markáns ciklon örvénylik, amelynek területén többfelé havazik. Hidegfrontja Lengyelországon át az Alpokig húzódik, e mentén is több helyen fordul elő havazás, hózápor, helyenként zivatar is.

Ez a hidegfront péntekre átvonul a Kárpát-medencén, több helyen okoz vegyes halmazállapotú csapadékot, ami egyre inkább havazásba vált, miközben erős, viharos széllökésekre is számítani kell.


Várható időjárás péntek éjfélig:

--------------------------------


Késő estig többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, de délután lehet átmeneti felhőzet-csökkenés is. Az ország déli felén elszórtan várható eső, zápor, a keleti határ mentén havazás, majd ez a csapadékrendszer elhagyja dél felé hazánkat. Ezzel együtt észak felől egyre több helyen lehet számítani havas esőre, havazásra, néhol zivatar is kialakulhat. Késő estétől csökken a felhőzet, felhőátvonulások várhatók, amelyek mellett péntek napközben több órára kisüt a nap. Ekkor szórványosan fordulhatnak elő hózáporok. A délnyugati szél mindenütt nyugatira, északnyugatira fordul, megerősödik, az Észak-Dunántúlon és a főváros tágabb térségében olykor viharossá fokozódik.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -3 fok között, a szélvédett, fagyzugos részeken -10 fok alatt alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -1 és +4 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!