Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.05.12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünkön a nyugatias áramlás a domináns. Ez azt jelenti, hogy az Alpoktól, Kárpátoktól északra, északnyugatra ciklonok és azok egymást érő időjárási frontjai vonulnak szeles, többfelé csapadékos időjárást okozva.

Ezzel szemben a szárazföld megközelítőleg déli, délkeleti felén magasnyomás a meghatározó, arrafelé sokat süt a nap, csak kevés gomolyfelhő képződik. Kivételt képez az Ibériai-félsziget, amely fölött sekély ciklon hatására záporok, zivatarok alakulnak ki.

Az északi országokban mérik a legalacsonyabb hőmérsékleteket, míg a kontinens déli és középső részén már nagy területen nyárias tartományba melegszik fel a levegő.

A légköri frontok pályája délebbre tolódik következő 36 órában: a Kárpát-medencét is eléri egy hullámzó frontrendszer észak, északnyugat felől, és emiatt pénteken már több helyen számíthatunk záporra, zivatarra.


Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

----------------------------------------------------


Csütörtökön délután a napsütés mellett kevés fátyol- és gomolyfelhőre számíthatunk, utóbbiakból elsősorban az Észak-Dunántúlon helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Este összeesnek a gomolyfelhők, majd éjfél után észak, északnyugat felől szakadozott frontfelhőzet érkezik.

Ez pénteken tovább halad dél, délkelet felé, emellett főleg a Tiszántúlon és a nyugati megyékben erőteljes lesz a felhőképződés is - ugyanakkor ezek ellenére is számíthatunk többórás napsütésre az ország nagyobb részén. Az éjszaka második felében az északi megyékben, péntek napközben már másutt is több helyen várható zápor, zivatar, azonban így is lesznek szárazon maradó területek.

Elsősorban a keleti tájakon heves zivatarok kialakulására is számítani lehet. A déli szél északnyugatira, nyugatira fordul, több helyen kísérhetik élénk, főként holnap erős lökések is. Zivatarok környezetében átmeneti viharos lökésekre is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 20 fok között várható, de a hidegre érzékeny helyeken több fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 24 és 32 fok között valószínű a Dél-Alföldön a magasabb értékekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!