Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.05.21

Az Országos Meteorológia Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Mozgalmas az időjárás a tőlünk északra eső országokban, ugyanis egy gyors mozgású ciklon, valamint az ahhoz kapcsolódó frontok igen heves eseményeket okoznak arrafelé. Záporok, intenzív zivatarok alakulnak ki többfelé, az elmúlt napon Németországban néhány tornádót is megfigyeltek szupercellás zivatarokhoz kapcsolódóan.

Ezzel szemben a Mediterráneumban nyugodt az idő, sokat süt a nap, csak néhol fordul elő jelentéktelen zápor. Az anticiklon áramlási rendszerében Afrika felől forró levegő érte el az Ibériai-félszigetet, helyenként a 40 fokot is meghaladja arrafelé a hőmérséklet.

A fent említett ciklon hidegfrontja térségünkben hullámot vet, így különösen a délnyugati megyékben kedvezőek lesznek a feltételek záporok, zivatarok kialakulására, akár heves zivatarok is lehetnek. Vasárnap már mindenütt stabilizálódik a légkör.


Várható időjárás vasárnap éjfélig:

----------------------------------

Felhőátvonulások mellett sok napsütés várható, de a Dunántúl délnyugati felén-harmadán, valamint az északkeleti határnál erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és itt záporok, zivatarok kialakulása várható, az előbbi területeken heves zivatarok is lehetnek. Az éjszaka második feléig a Dunántúl délnyugati, déli részén még előfordulhatnak záporok, zivatarok, majd fokozatosan lecsengenek.

Vasárnap a felhőátvonulások mellett sok napsütés várható, de időnként jobban összeállhatnak a felhők. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél estétől jelentősen veszít erejéből, de zivatarok környezetében ezt követően is lehetnek átmenetileg viharos lökések. Vasárnap napközben ismét megerősödik az északnyugati légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23 és 27 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!