Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.05.27

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Anticiklon és a vele együtt járó napos, száraz idő Franciaországban és az Ibériai-félszigeten van, de a magasnyomás benyúlik az Alpok és Közép-Európa fölé is.

A magasnyomás északkeleti peremén Nagy-Britanniától a Fekete-tengering húzódó széles sávban ugyanakkor időjárási frontok vonulnak, amelyek több helyen okoznak átmeneti felhőzetnövekedést és csapadékot.

A jelenleg az Északi-tenger és Dél-Anglia felett húzódó hidegfront szombat estére a Kárpát-medencét is eléri, itt is megnövekszik a felhőzet, és elszórtan lehet számítani esőre, záporra, de a front előtt a labilis állapotú légtömegben zivatarok is kitörnek.


Várható időjárás szombat éjfélig:

---------------------------------


Nyugat- és Dél-Dunántúlon, majd éjszaka a Dél-Alföldön is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a helyeken zápor, zivatar is kialakul. Ezzel együtt északon is erősen megnövekszik a felhőzet, ott néhol alakulhat ki eső, zápor.

Szombaton az ország nagy részén erősen felhős idő várható, de az északi területeken kevesebb lesz a felhő, ott a nap is kisüt. Dél felé haladva növekszik a csapadék esélye, a legtöbb csapadék a Dél-Dunántúlon valószínű. A nyugati szelet pénteken az Észak-Alföldön, az Északi-középhegységben és a főváros tágabb környezetében erős lökések kísérik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. Szombatra nyugatira, északnyugatira fordul a szél, és elsősorban a Dunántúlon és a Zemplén térségében erősödhet meg.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12, 17 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 17 és 23 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!