Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.06.20

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A Földközi-tenger térségében egy hatalmas anticiklon található, melynek hatására arrafelé napos, csapadékmentes az idő.

A Kelet-európai-síkság északi részén egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, melynek hullámzó hidegfrontja hosszan elnyúlik nyugati irányba a Balti- és az Északi-tenger térségén át egészen az Atlanti-óceán partjáig, egy újabb alacsonynyomású képződménnyel a francia partoknál. Ez a frontzóna egy igen éles légtömeghatárt képez az Észak-Európa felett található hűvös óceáni és a kontinens délebbi területei fölött található meleg, száraz légtömeg között. A frontzóna mentén többfelé észleltek csapadékot eső, zápor, zivatar formájában egyaránt.

Előoldalán viszont Franciaország, Németország, illetve Lengyelország középső és déli részein szokatlanul meleg, nyári idő van, sokfelé 35 fok körüli vagy kevéssel afölötti csúcsértékeket regisztráltak. Jelentősebb csapadékösszegek inkább Franciaország északi részén és a Balti államok térségében fordultak elő. Hétfő délután a hosszan elnyúló hidegfront eléri, majd keddre virradó éjszaka át is vonul a Kárpát-medencén kevés csapadékkal, mögötte átmenetileg mérséklődik a meleg.


Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:

--------------------------------------------------


Nyugat felől egyre több magasszintű (a nyugati országrész fölé gomoly-) felhő sodródik fölénk. Éjszaka egy szakadozott felhősáv vonul át hazánk felett, mely kedden reggelre kelet felé elhagyja az országot.

Kedden az ország nagy részén kevés fátyolfelhő mellett sok napsütésre számíthatunk, csupán az északkeleti határvidéken és a délnyugati országrészben várható gomolyfelhő-képződés.

Hétfő este előbb a nyugati határvidéken helyenként, majd reggelig egyre keletebbre alakulhatnak ki kevés helyen záporok, zivatarok.

Kedden napközben legfeljebb a késő délutáni, esti óráktól a délnyugati határvidéken fordulhat elő zápor, zivatar. Kedd hajnaltól az északnyugatira forduló szelet a délnyugati tájak kivételével nagy területen erős széllökések kísérhetik.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 23 fok között várható, de a szélvédettebb északi völgyekben pár fokkal hűvösebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 31 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!