Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.09.18

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Finnország térségében örvénylő, fokozatosan leépülő ciklon hullámzó frontrendszere a Kelet-európai-síkságon át egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig húzódik. A frontrendszeren kimélyült újabb ciklon a Balkán-félsziget északi részén a Fekete-tenger partvidékénél helyezkedik el csapadékos időjárást okozva a térségben. A balkáni térségben nagy területen regisztráltak kiadós mennyiségű csapadékot, egyes mérőállomásokon 50 mm-t meghaladó csapadékösszegeket is feljegyeztek.

Nyugatabbra, a Brit-szigetek térsége felett egy anticiklon húzódik, amely Nyugat-Európa időjárását is alakítja. A Kárpát-medence a Délkelet-Európa felett található ciklon hátoldalán helyezkedik el, melynek hatására szeles időjárás a jellemző, holnap azonban észak felől egy peremhullám éri el hazánkat.


Várható időjárás hétfő éjfélig:

-------------------------------

Vasárnap este nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, az éjféli órákra keleten is beborul az ég. Hétfőn délelőtt az összefüggő felhőtakaró délkelet felé fokozatosan elhagyja az országot, mögötte északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, majd felhőátvonulások mellett sok napsütés valószínű.

Vasárnap déllután inkább csak futó záporok fordulhatnak elő. Az éjszaka első felében még kevesebb, majd egyre több helyen várható eső, zápor, tartósabb eső délen valószínű.

Hétfőn délelőtt a délkeleti országrészben még esős idő várható, majd ahogy az ország többi részén, arrafelé is záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Az északnyugati, nyugati irányú szelet nagy területen erős, holnap elsősorban Sopron térségében, illetve a zivatarok környezetében viharos lökések is kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, szélvédett északkeleti tájakon akár 3 fokig is hűlhet a levegő az éjszaka során.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 14 és 18 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!