Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.09.19

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Németországtól egészen a Kelet-európai-síkságig felhős, gyakran csapadékos idő a jellemző. Utóbbi területen egy ciklon is található, melynek hidegfrontja egészen a Fekete-tengerig lenyúlik. Az Alpokban és a Kárpátok magasabb hegcsúcsain már havazás is előfordul. Ezzel szemben egy anticiklonnak köszönhetően Nyugat-, és Dél-Európában nyugodt, csapadékmentes az idő, arrafelé sokat süt a nap. A fent említett ciklon és anticiklon közös áramlási rendszerében egyre nagyobb teret hódít meg dél felé a hidegebb, sarkvidéki eredetű légtömeg. A kontinens nagy részén az ilyenkor szokásosnál alacsonyabb hőmérséklet jellemző.

A Kárpát-medence is a ciklon hátoldalán helyezkedik el, így kedden is szeles marad az idő, mellyel folytatódik a hidegebb levegő beáramlása.


Várható időjárás kedd éjfélig:

------------------------------

Mind hétfőn, mind kedden napközben kisebb-nagyobb felhőtömbök vonulnak át felettünk, amelyek időnként zavarják a napsütést. Éjszakára általában csökken a felhőzet, de elsősorban az északkeleti, keleti megyékben erősen felhős tájak is lesznek.

Hétfőn több helyen alakulhatnak ki gyorsan vonuló záporos, zivataros gócok. Ezek késő estére nagyrészt lecsengenek, de az éjszaka során északkeleten, keleten helyenként továbbra is lehet eső, zápor.

Kedden elszórtan a délnyugati és a keleti harmadban várható zápor, zivatar, másutt legfeljebb néhol valószínű. Az északnyugati, nyugati irányú szelet napközben nagy területen erős, elsősorban Sopron térségében, illetve a zivatarok környezetében viharos lökések is kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden döntően 13 és 18 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!