Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.09.27

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Európában jelenleg anticiklonális hatások csak az Ibériai-félszigeten, valamint a Kelet-európai-síkság keleti felén érvényesülnek, ott csapadékmentes az időjárás. E két terület között ciklonok, illetve hozzájuk tartozó frontok teszik változékonnyá, többfelé csapadékossá az időjárást.

A legnagyobb mennyiséget a Balkán-félszigetről és Oslo térségéből jelentették.

A legmagasabb nappali hőmérséklet már sehol sem éri el a 30 fokot, és már csak az Ibériai-félsziget déli felén, a legdélebbi szigeteken, az Égei-tenger mentén és a Fekete-tenger nyugati partvidékén van melegebb 25 foknál.

Eközben Európa északi felén a maximumok már 15 fok alatt alakulnak, hajnalban fagy viszont még csak elvétve fordul elő.

Szerda estig a Kárpát-medence felett átvonul egy hidegfront, majd szerdán napközben már újra előoldali helyzet jellemzi időjárásunkat.


Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

----------------------------------------------------


Kedden döntően erősen felhős idő várható, csak átmenetileg - a Dél-Dunántúlon és az Alföldön akár hosszabb időre - szakadozhat fel a felhőzet. Nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is lehet. A csapadékzóna fokozatosan mozog kelet felé. Kedden késő délután az északnyugati tájakon már elállhat az eső, majd reggelre már a keleti határvidéken is szinte mindenütt megszűnik a csapadék. Ezzel párhuzamosan éjszaka jelentősen csökken a felhőzet, reggelre nagy területen kiderül az ég, de foltokban köd képződhet.

Szerda reggel, délelőtt napos idő várható, majd napközben nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, előbb magasabb, majd alacsonyabb szinteken is. Estig nem várható csapadék, de estétől a Dunántúlon már helyenként előfordulhatnak záporok, néhol esetleg zivatar is lehet. Kedden az északnyugati, szerdán már a déli szél lesz élénk, olykor erős a Dunántúlon és a középső megyékben. Zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 13 fok között valószínű, a Tiszántúlon lesz enyhébb a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában szerdán 16 és 20 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!