Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.10.01

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kontinensünk nyugati részén egy Izland felett örvénylő ciklon frontrendszere okoz alapvetően felhős, csapadékos időt Norvégia déli partjaitól egészen Bretagne-ig. A Brit-szigetek területe ennek a ciklonnak a hátoldalán található, ezért hűvös levegő áramlik északnyugat felől abba a térségbe. A Fehér-tengertől egészen a Földközi-tenger középső részéig már napok óta egy hosszan elnyúló frontálzóna hullámzik és jelentős mennyiségű csapadékot eredményez ennek a tengelynek mentén. Általában 10 és 30 mm közötti értékekről érkezett jelentés, de az Adriai-tenger partja mentén helyenként a 90 mm-t is meghaladja a 24 órás csapadékösszeg.

A Kárpát-medence időjárást eleinte a hullámzó front, majd az azt utolérő hidegfront alakítja. Szombaton még heves zivatarok is kialakulhatnak, vasárnap a front mögött erős északnyugati áramlással már stabilabb levegő érkezik fölénk.


Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

------------------------------------------------------

Sok lesz a felhő, csak kevés helyen lehetnek hosszabb szakadozások. Az ország délkeleti harmadán kiterjedtebb csapadékzóna vonul, de a gomolyfelhő-képződésből az ország középső sávjában is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Kis eséllyel egy-egy hevesebb zivatar is előfordulhat. Eközben északnyugat felől hidegfront felhőzete is fölénk húzódik, amely éjszaka délkelet felé halad. Ebből már kevesebb helyen lehet csapadék. Vasárnap felhőátvonulások várhatók, majd délután az ország délnyugati felén megnövekszik a felhőzet. Futó zápor néhol, míg gyenge, időszakos eső délnyugaton fordulhat elő. A délies szél megélénkül, majd estétől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és nagy területen megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap döntően 18, 19 fok körül alakul, de délnyugaton ennél pár fokkal enyhébb idő valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!