Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.11.10

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A Földközi-tenger középső és keleti részén, a Balkán-félsziget tágabb környezetében és a Fekete-tengertől északra magasnyomás alakítja az időjárást. Az őszi anticiklonoktól megszokott módon a szelesebb, főként déli, illetve a tengerparti területeken napos az idő, délen 20 fok fölé melegszik fel a levegő.

Ugyanakkor a szélvédett részeken, kontinens belső részein, völgyekben, medencékben köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, és sokfelé egész nap borult, párás az idő, a hőmérséklet pedig 10 fok környékén reked meg. A kétfajta időjárás közös jellemzője, hogy számottevő csapadék sehol sincs.

Európa más részein ezzel szemben változékony, ciklonokkal és frontokkal tarkított az időjárás. Ezáltal sokfelé fordul elő eső, zápor, a délnyugati, nyugati áramlás hatására pedig enyhe az idő, általában 10, 17 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Ennél melegebb csak Dél-Spanyolországban van, ahol néhol 25-27 fokot mérnek, azonban Finnországban és Észak-Svédországban egész napra fagypont alatt marad a hőmérséklet. Ott értelemszerűen hó esik.

Péntek estig a Kárpát-medence anticiklon peremén helyezkedik el, egy gyenge hidegfront is átvonul, majd egy melegfront felhőzete érinti térségünket.


Várható időjárás péntek éjfélig:

--------------------------------


Északnyugat felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, de a Tiszántúlon helyenként még reggel is sok lesz a felhő. Főként a Dunántúlon és az ország déli részén várható eső, de éjfél után mindenhol megszűnik a csapadék.

Éjszaka a szélvédett területeken köd képződik, ami péntek délelőtt feloszlik, és kissé vagy közepesen felhős időre van kilátás csapadék nélkül.

Az északnyugati, nyugati szél a Dunántúlon időnként megélénkül.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4, 9 fok között alakul, de Nyugat-Magyarországon és északkeleten néhol ennél pár fokkal hidegebb lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 11 és 16 fok között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!