Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.11.20

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Több alacsonynyomású légköri képződmény is örvénylik jelenleg Európa felett, frontjaik mentén többfelé csapadékos az időjárás.

A Kelet-európai-síkság felett található ciklon is több helyen okoz a térségben 15-20 mm-t meghaladó csapadékot, de a Kárpát-medencétől délre örvénylő mediterrán ciklonnak köszönhetően a Balkán-félszigeten ennél jelentősebb, többfelé 40, sőt Montenegróban és környékén 50-100 mm-nyi eső esett az elmúlt 24 óra alatt. Anticiklonális hatások csak az Ibériai-félszigeten, valamint kontinensünk legészakibb, legészakkeletibb részein meghatározóak.

A Kárpát-medencétől északra már napközben is döntően 0 fok alatt maradnak a csúcsértékek, eközben az Égei-tenger mentén nem ritkák a 25, 26 fokos maximumok sem. Hétfő estig a Kárpát-medence fölé átmenetileg szárazabb, és néhány fokkal enyhébb levegő áramlik.


Várható időjárás hétfő éjfélig:

-------------------------------


Vasárnap és éjszaka északnyugat felől átmenetileg jelentősen csökken a felhőzet, de éjszaka már nagy területen képződhet rétegfelhőzet vagy köd, illetve helyenként zúzmarás köd is. Szitálás, ónos szitálás is előfordulhat, hajnalban északnyugaton pedig gyenge eső is lehet.

Hétfőn napközben általában közepesen vagy erősen felhős idő valószínű rövidebb-hosszabb napos időszakokkal. A felhőzet érdemi csökkenésére nyugat felől lehet számítani délutántól, de hétfő estétől ismét köd és rétegfelhőzet képződik. Számottevő csapadék nem várható. Jobbára mérsékelt marad a szél.


A legalacsonyabb hőmérséklet általában -3 és +2 fok között várható, de a kevésbé felhős, hidegre érzékeny helyeken ennél alacsonyabb értékek is valószínűek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 4 és 10 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!