Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.11.21

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk döntő részén továbbra is alacsonynyomású léköri képződmények örvénylenek. Ezek hatására általában felhős, csapadékos az idő Európa-szerte. A napi csapadékmennyiség több helyen is meghaladja a 30 mm-t, sőt az albániai Sazan-szigeten 110 mm esett az elmúlt 24 órában.

Hőmérsékleti viszonyokat tekintve az Ibériai-félszigeten, valamint Görögországban van a legmelegebb, többfelé 20 fok felett alakulnak a csúcsértékek.

Ezzel szemben a Skandináv-félsziget északi részén - ahol egy anticiklon helyezkedik el - néhol csupán -24, -25 fok körül alakul a maximum-hőmérséklet.

A Kárpát-medence időjárását hétfőn egy okklúziós front határozza meg, amely felhős időt eredményez. Kedden egy mediterrán ciklon felhő- és csapadékrendszere érkezik délnyugat felől, egyre többfelé számíthatunk esőre, emellett az Alpokalja magasabban fekvő helyein vastag, vizes hóréteg is kialakulhat.


Várható időjárás kedd éjfélig:

------------------------------


Hétfőn általában közepesen vagy erősen felhős idő valószínű, majd nyugat felől határozottan csökken a felhőzet, kiderül az ég, valamint több helyen köd, rétegfelhőzet képződik. Az éjszaka második felétől délnyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet.

Kedden az ország nagy részén borult lesz az ég, több-kevesebb napsütés, szűrt napsütés főként az Alföld északi, keleti részein valószínű.

Hétfőn az északi megyékben elvétve gyenge eső nem kizárt, valamint a rétegfelhős, ködös tájakon szitálás, ónos szitálás is lehet. Kedd délutántól délnyugat, dél felől egyre többfelé várható eső, este az Alpokalján havas eső, vizes hó is előfordulhat, de vastag, megmaradó hótakaró csak a Kőszegi-, Soproni-hegységben valószínű.

A légmozgás hajnalig nagyrészt mérsékelt marad, majd kedden többfelé megerősödik a keletire, északkeletire, majd északira forduló szél.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +3 fok között alakul, nagy területen várható gyenge fagy.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 3 és 12 fok között valószínű, a tartósan borult részeken és nyugaton lesz hidegebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!