Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.11.29

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Norvég-tengertől a Benelux-államokon át Észak-Olaszországig frontzóna hullámzik, amely mentén erősen felhős vagy borult ég a jellemző, és területén többfelé esik az eső. Az Alpokban és a Skandináv-hegységben havazik. A legnagyobb mennyiség Dél-Norvégiában esik, ahol néhol 50 mm felett alakul a napi csapadékösszeg. Emellett a Földközi-tenger középső medencéje felett sekély ciklon örvénylik, amelynek hatására ott is sok a felhő, de a csapadék mennyisége jóval szerényebb.

Ezzel szemben a Kelet-európai-síkság felett anticiklon található, amely Skandinávia keleti felét és Kelet-Európát is magába foglalja. Főként a magasnyomás peremvidékén fordulnak elő felhősebb tájak, ahol párás, ködös az idő, és szitálás, ónos szitálás, hószállingózás is kialakul. A hőmérséklet csúcsértéke a kontinensen nyugat, délnyugat felől keleti irányba csökken. Az Atlanti-óceán partvidékén jellemzően 10, 15 fok között alakul, Dél-Spanyolországban néhol 20 fokot mérnek.

Ezzel szemben Közép- és Kelet-Európában +5, Oroszországban és Finnországban -5 fok körüli értékeket mutatnak a hőmérők. Szerda estig a Kárpát-medence a magasnyomás peremén helyezkedik el, de a magasabb rétegekben is nedves légtömegek érkeznek fölénk.


Várható időjárás szerda éjfélig:

--------------------------------

Kedden a legtöbb helyen megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik. Ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon vastagodó felhőzete húzódik fölénk, az időszak alatt így az ország nagy részén erősen felhős, vagy borult, párás idő várható. Ez alól egyedül az északkeleti, keleti megyék jelentenek kivételt, arrafelé inkább csak a fátyolfelhőzet növekszik meg. Kedd éjfélig legfeljebb szitálás fordulhat elő, majd a hajnali óráktól dél felől gyenge esőre is lehet számítani, amely az Alpokalja felé haladva egyre inkább havas esőbe, a hegyekben (főleg Soproni- és Kőszegi-hegység) gyenge havazásba vált. A keleties szelet ma a Dunántúlon kísérhetik élénk lökések, éjszakára mérséklődik a légmozgás, majd az északkeletire forduló szél csak néhol élénkülhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +3 fok között alakul, de a vékonyabb felhőzettel borított északkeleti fagyzugos helyeken ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 3 és 8 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!