Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.12.01

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kontinensünk legnagyobb részét anticiklonális hatások alakítják, így számottevő csapadék nem fordul elő. Változékony időt a Mediterráneum nyugati és keleti részein okoz egy-egy légörvény. A Balkán-félsziget déli része fölött elhelyezkedő ciklon jelenetős csapadékot okozott főleg Görögország területén, sőt arrafelé még zivatarok is kialakultak. Középpontjával a Kelet-európai-síkság fölött levő masszív anticiklont hideg levegő tölti ki, a vastag hótakaróval fedett területeken vannak olyan helyek, ahol hajnalban -20 fok alá csökken a hőmérséklet, és napközben sem emelkedik -10 fok fölé a csúcsérték.

A Kárpát-medence időjárására egyre inkább a tőlünk délre levő mediterrán ciklon lesz hatással, annak csapadékzónájából vegyesen eső, havas eső, havazás is előfordulhat az ország délnyugati felén.


Várható időjárás péntek éjfélig:

--------------------------------

Dél felől egyre inkább megvastagszik a felhőzet, legkésőbb hajnalban az északkeleti megyékben is beborul az ég. Hajnalban délnyugat felől gyenge csapadékzóna érkezik, melyből pénteken hozzávetőlegesen az ország délnyugati felén várható csapadék: a Dunántúl északi felén havas eső, a Bakonyban és az Alpokalján havazás, másutt inkább eső lesz a jellemző. Az esti órákban csökken a csapadékhajlam. Csütörtökön Borsodban és Szabolcsban időnként megélénkül az északkeleti szél, másutt jobbára mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +3 fok között várható, de a legtovább kevésbé felhős nógrádi, borsodi tájakon néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 1 és 5 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!