Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.12.06

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A Kelet-európai-síkság időjárását anticiklon alakítja, amely miatt arrafelé derült, napos, illetve erősebben felhős, párás területek egyaránt előfordulnak, a felhős tájakon váltakozó intenzitással havazik, de a csapadék mennyisége nem jelentős. A legtöbb helyen napközben is fagy, de Moszkva és az Ural között nagy területen marad -10 fok alatt a csúcsértékek.

Skandinávia időjárására egy ciklon van hatással, amelynek középpontja a Spitzbergák környékén van, frontrendszere pedig az Északi-tengerig hullámzik. E mentén szintén sok a felhő, és többfelé esik a hó, a délebbre fekvő tájakon eső, ónos eső is előfordul.

Sekély ciklon örvénylik Németország felett is, a hozzá kapcsolódó frontzóna pedig a Kárpát-medencén és Észak-Olaszországon át Dél-Franciaországig húzódik. Itt is sokfelé esik az eső, a hegyekben pedig havazik. A legtöbb csapadék Szlovéniában és az Adria horvát partjainál van, ahol az intenzívebb csapadékgócokban zivatarok is kialakulnak. Szerda estig ez a frontzóna kelet felé távolodik, mögötte szárazabb és hidegebb légtömeg érkezik a Kárpát-medencébe


Várható időjárás szerda éjfélig:

-------------------------------


Az összefüggő csapadékrendszer fokozatosan elhagyja az északkeleti tájakat. Nyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet. Kedd estére nagy területen válik párássá a levegő, rétegfelhőzet, - főként a déli megyékben - köd is képződik. Szerdán zsugorodik a rétegfelhőzet, fokozatosan javulnak a látási viszonyok. A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett északon több, míg délen kevesebb napsütés várható. Számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű. Az északi tájakon kísérik élénk, olykor erős lökések is az északnyugati, nyugati szelet.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +2 fok között alakul, alacsonyabb értékeket az ország déli felén mérhetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 3 és 9 fok között várható északkeleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!