Időjárás-jelentés

Belföld, 2023.06.05

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A Brit-szigetek felett anticiklon helyezkedik el, amely kelet felé kiterjed a kontinens fölé egészen a Kelet-európai-síkságig. Ezen a területen általában kevés a felhő, sok a napsütés, csapadék is csak elvétve fordul elő, az is kevés mennyiségben.

Ettől északra, Finnország felett ciklon örvénylik, ahol emiatt erősen felhős, csapadékos idő van, de ugyanez a légörvény okoz esős időt Oroszország északi részén is. Az anticiklon déli peremén labilis a légállapot, ami kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához. Ezek előszeretettel fordulnak elő összeáramlási zónákban, a hegyekben, illetve ahol a magasban hidegcsepp található. Lokálisan jelentős, 20 mm feletti csapadékmennyiséget és jégeső produkálnak. Az ilyen konvektív csapadék mellett a tartósan felhős, borult területeken tartós eső is előfordul.

Kedd estig a Kárpát-medence is a fent említett magasnyomás peremén helyezkedik el, a magasban nedves levegő érkezik fölénk, eső, zápor, zivatar többfelé előfordulhat.


Várható időjárás kedd éjfélig:

------------------------------


Hétfőn délnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Keleten és északkeleten várható a legtöbb napsütés. Elsősorban a Dunántúlon, illetve a vastagabb felhővel borított, déli részeken gyenge, időszakos eső előfordulhat. Kora estétől egyre többfelé várható zápor zivatar. Éjszaka erősen felhős vagy borult, csapadékos idő várható. Az egyre inkább északkelet felé helyeződő a zivatarok számossága megnő.

Kedden a felhőzet a legtöbb helyen gomolyossá válik, több-kevesebb napsütés várható. Többfelé várható eső, zápor, zivatar.

A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés tapasztalható.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 19 és 26 fok között várható, magasabb értékek a délnyugati tájakon valószínűek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!