Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.06.11

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Továbbra is mozgalmas az időjárás Európa nagy részén, amely a ciklonális hatásoknak köszönhető. Elsősorban a Skandináv-félsziget fölött helyezkedik el az a többközéppontú ciklon, amelynek hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere Norvégiától, Oroszországon, Lengyelországon és hazánkon át egészen az Alpok térségéig húzódik. Területén az előző napokhoz képest pár fokkal visszaesett a maximum-hőmérséklet, általában 13-25 fok közötti értékekről érkezett jelentés. A hullámzó front előterében viszont még mindig 26-36 fok közötti értékek a jellemzőek. A labilis terület nagysága is csökkent, így már kevesebb helyen alakulnak ki záporok, zivatarok. Felhőszakadás leginkább az Alpok területén fordult elő. A hullámzó front mögött németországi középponttal egy újabb frontrendszer alakult ki, amely leginkább Nyugat-Európában okoz záporokat illetve felhősebb időt.

A Kárpát-medence időjárását a következő 36 órában is az említett hullámzó frontrendszer befolyásolja, de a záporos, zivataros terület egyre inkább kelet felé korlátozódik. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség hazánkban.


Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

----------------------------------------------------

A vastagabb felhősáv és a csapadékzóna északkelet felé vonul és tovább szakadozik, csökken a felhőzet, de északon helyenként tartósan felhős marad az ég. Főleg az északkeleti harmadban alakulhatnak ki további záporok, zivatarok. Estére a legtöbb helyen összeesnek a gomolyfelhők, majd éjféltől ismét felhősödés kezdődik, amelyből délen már eshet is. Szerdán is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, amelyből főleg a Dunától keletre várhatóak szórványosan záporok, zivatarok. Az északias szél kedden helyenként, szerdán főleg a Dunántúlon erősödhet meg, zivatarok környezetében viharos lökések előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 21 és 27 fok között alakul, de nyugaton hidegebb lesz, ott 20 fok alatti maximum-értékek várhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!