TV műsor

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap Álmosdon

Választás 2018, 2018.01.24

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a hajdú-bihari Álmosdon, a tisztségért hét jelölt indul - közölte a helyi választási iroda vezetője szerdán az MTI érdeklődésére.

Medve Erzsébet tájékoztatása szerint az önkormányzati voksoláson hatan függetlenként - Demeter Csaba, Tóthfalusi Barnabás, Tóth Sándor, Ari Sándor, Köteles István, Oláhné Balogh Tímea Rozália -, míg Kozma Attila Mátyás a Magyar Munkáspárt jelöltjeként méretteti meg magát, rájuk szavazhat a választásra jogosult 1424 helybéli.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi polgármester - Köteles István (Fidesz-KDNP) - tisztsége méltatlanság miatt 2017. október 12-i hatállyal megszűnt - jelezte a választási iroda vezetője.

Álmosd képviselő-testülete 2016 májusában fordult a bírósághoz azzal, hogy Köteles István sorozatos, vagyoni hátrányt okozó törvénysértő magatartása, mulasztása miatt szüntessék meg polgármesteri tisztségét. Az első fokon eljáró Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2016 júliusában felfüggesztette posztjáról a polgármestert, majd 2017 júniusában - nem jogerősen - megszüntette a tisztségét.

Az ítéleti tényállás szerint Köteles István 2015 augusztusa és 2016 januárja között másfél millió forint előleget vett fel. 2016 januárjában úgy próbált elszámolni, hogy nyolc rendezvény megtartásáról mutatott be dokumentumokat. A megrendelők és a plakátok azonban utólag készültek el, az azokon szereplő időpontokban, helyszíneken és tartalommal Álmosdon nem voltak események. Törvényt sértett a polgármester akkor is, amikor 2015 decemberében képviselő-testületi határozat nélkül vett fel nettó 293 ezer forint jutalmat.

A Debreceni Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és 2017. október 12-i hatállyal jogerősen felmentette polgármesteri tisztségéből Köteles Istvánt. A törvényszék szerint "súlyos, szándékos, sorozatos, vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel".

A volt településvezető függetlenként indul újra a vasárnapi időközi polgármester-választáson.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!