Illegális bevándorlás - Bakondi: fokozatosan megerősítik a Frontexet

Belföld, 2019.12.04

A szerdán hatályba lépő rendelet értelmében nagyobb létszámú lesz az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex), illetve segíthet a nemzetállamoknak a határ őrizetében - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.

A főtanácsadó elmondta, az uniós külső határok hatékonyabb védelmét is biztosító Európai Határ- és Parti Őrségről szóló rendelet hatályba lépése után körülbelül 10 ezer főre duzzasztják a Frontex létszámát, ami egy több évig tartó folyamat lesz.

Hangsúlyozta, a migráció kérdésében a magyar álláspont nem változott: semmiféle kötelező kvótát nem támogat, a külső határok biztosítását és a jogellenesen Európában tartózkodók kiszállítását képviseli.

Szólt arról is, az olasz kormány - a választási ígéreteit nem betartva - megváltoztatta a Salvini belügyminisztersége alatt hozott szigorú intézkedéseket, ezért folyamatosan érkeznek az afrikai migránsokat szállító hajók.

"Tulajdonképpen 2015-höz képest nem sok változott: újra és újra azt szeretnék, ha az európai szolidaritás, sőt a jogállamiság alapvető mutatója az lenne, hogy fogadnak-e be illegális, iratok nélkül érkező, jogellenes határátlépőket az államok" - fogalmazott.

A főtanácsadó a Kossuth rádió szerda reggeli műsorában elmondta azt is, jelentősen - akár több száz fővel - megnőtt a magyar-horvát és a magyar-román határon bejutni próbálkozók száma, de már Ukrajna felől is történnek kísérletek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!