Illegális bevándorlás - Hatályon kívül helyzete a szlovén alkotmánybíróság a külföldiekről szóló törvény egy vitatott cikkelyét

Belföld, 2019.10.14

Hatályon kívül helyzete hétfőn a szlovén alkotmánybíróság a parlament által 2017-ben elfogadott, külföldiekről szóló törvény egyik vitatott cikkelyét, amely tömeges migráció esetén átmeneti jelleggel különleges intézkedésekre ad lehetőséget a hatóságoknak a határokon - írta a helyi sajtó.

A testület indoklása szerint a törvény 10./b. szakasza magában rejti annak a kockázatát, hogy a menedékérőkkel szemben kínzást alkalmazzanak, embertelen, megalázó magatartást tanúsítsanak.

A jogszabály említett cikkelye szerint nem léphet be Szlovéniába az a külföldi állampolgár, aki a megszabott feltételeknek nem felel meg. Amennyiben mégis illegális határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá amennyiben kíséret nélküli 14 éven aluli kiskorúakról van szó. A lényegében rendkívüli állapotnak tekinthető rendelkezés bevezetését különleges körülmények között a belügyminiszter rendelhetné el ideiglenes hatállyal, legfeljebb hat hónap időtartamra, amely meghosszabbítható.

A mostani alkotmánybírósági ítélet arra az elvre hivatkozik, hogy a visszatoloncolás nem lehet automatikus, minden egyes esetet külön kell elbírálni.

A kormány által 2017-ben sürgősségi eljárásban beterjesztett törvénymódosítási javaslatot a parlamenti képviselők abszolút többsége szavazta meg annak ellenére, hogy számos hazai és külföldi civil és nemzetközi szervezet, egyebek között az Amnesty International, valamint az Európa Tanács is felszólalt ellene - írták a lapok.

Az emberi jogi ombudsman 2017 áprilisában fordult az alkotmánybírósághoz jogorvoslatért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!