Illegális bevándorlás - Idén valamivel többen kíséreltek meg illegális határátlépést Szlovéniában

Belföld, 2020.09.18

Szlovéniában az év első nyolc hónapjában 10 220 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 3,3 százalékkal többet az előző év ugyanezen időszakához képest - közölte pénteken a szlovén belügyminisztérium.

Az év első két hónapjában nőtt az illegális határátlépések száma 2019 azonos időszakához képest, majd ezt követően csökkeni kezdett, részben a koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó szigorú intézkedések következményeként. Az enyhítések ugyanakkor felgyorsították a folyamatokat: májusban 900, júniusban 1800, júliusban 2430, augusztusban pedig 2670 illegális határsértőt tartóztattak fel a hatóságok. A rendőrség szerint a növekvő tendencia folytatódni fog szeptemberben is.

A legtöbb migráns tavalyhoz hasonlóan Pakisztánból, Marokkóból és Afganisztánból érkezett.

Szlovéniában csökkent azok száma, akik menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be. Ez az arány 13 százalékkal esett vissza a tavalyi év első nyolc hónapjához viszonyítva. A rendőrség szerint ez annak következménye, hogy kevesebb az Európába szabálytalanul érkező algériaiak száma. Legtöbbjük nem várja meg a menekültügyi eljárás lefolytatását, még annak vége előtt elhagyja az országot, és valamely nyugat-európai országba távozik.

Az első nyolc hónapban 6823 embert toloncoltak vissza a szlovén rendőrök más országokba, a legtöbbet Horvátországba, 6781-et.

A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!