Illegális bevándorlás - Szakértő: az EU reakciójától függ, lesznek-e a leszboszihoz hasonló gyújtogatások

Belföld, 2020.09.17

Az Európai Unió reakciójától függ, hogy lesznek-e a leszboszi menekülttáborban zajlott gyújtogatáshoz hasonló történések - mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Janik Szabolcs hozzátette: mindez attól függ, hogy az uniós országok felajánlják-e a migránsok nagy számban történő befogadását.

Erre utaló jelek már vannak, hiszen Németország szerdán bejelentette, hogy 1500 embert kíván befogadni - jegyezte meg. Ha ez lesz a tendencia, akkor valószínűleg a táborokban tartozódó emberek kifizetődő stratégiának gondolják majd a gyújtogatást - értékelte.

Az igazgatóhelyettes azt mondta, jelenleg Görögország és Olaszország rendkívül túlterhelt, rövid idő alatt nagyon sok menedékkérelmet kaptak. Ez egy konfliktusos helyzet, mivel egyes nyugat-európai politikusok szerint a megoldás lenne, ha az uniós tagállamok átvennék a menedékkérelmek egy részét a frontországoktól - fűzte hozzá Janik Szabolcs, megjegyezve, hogy már több tagállam is kifejezte ezzel kapcsolatos nemtetszését.

A műsorban elhangzott, hogy Leszbosz után kedden Számoszon is tűz fenyegette a bevándorlók egyik táborát, de ezúttal sikerült megfékezni a lángokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!