Illegális bevándorlás - Szenegáli embercsempész ellen emeltek vádat Kunszentmiklóson

Belföld, 2023.02.07

Sanyargatással elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat a Kunszentmiklósi Járási Ügyészség egy szenegáli férfi ellen, aki a furgonja szűk rakterébe 32 határsértőt zsúfolt, és úgy menekült az őt üldöző rendőrök elől, majd miután defektet kapott, megpróbált elfutni.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a vádirat szerint az Olaszországban élő szenegáli férfi négyezer euróért vállalta, hogy - a Szerbia felől Magyarország területére tiltott módon belépő, személyes okmányok nélküli - határsértőket a déli határszakasztól az osztrák határig szállítja, hogy Nyugat-Európába jussanak.

A vádlott 2022. október 14-én délelőtt egy földút melletti erdős területen 17 pakisztánit, 12 indiait és 3 afgánt vett fel olasz rendszámú furgonjának ülések nélküli rakterébe. Elindulásuk után Apostag belterületén a kunszentmiklósi rendőrök igazoltatni akarták, és ezért leintették a vádlottat, ő azonban a rendőri jelzésre nem állt meg. Menekülés közben defektet kapott, majd elfutott a rendőrök elől, akik 150 méter üldözés után utolérték és elfogták.

A furgon alig 6 négyzetméteres, szellőzés nélküli, zárt rakterében összezsúfolódott 32 migráns nehezen kapott levegőt, miután a vádlott rájuk csukta a csak kívülről nyitható hátsó ajtót. A másfél órás út során az embercsempész ráadásul nagyon gyorsan vezetett, emiatt előfordult, hogy a szállított emberek egymásra estek. A sötét, levegőtlen raktérben állva utazó migránsok számára a szállítás jelentős testi-lelki gyötrelemmel járt, de sértetlenül szálltak ki a furgonból.

Az ügyészség a férfival szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről való kiutasítását indítványozza. A letartóztatásban lévő embercsempész ügyében a Kunszentmiklósi Járásbíróság dönt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!