Illegális bevándorlás - Szoros az együttműködés a magyar és a román rendőrség között

Belföld, 2022.09.19

A két ország hatóságai szoros együttműködésének köszönhetően kontroll alatt tudják tartani az illegális migrációt a magyar-román határon - jelentette ki Bondar Marin, a Nagyvárad Területi Határrendőr Felügyelőség vezetője hétfőn Nagylakon.

A tábornok a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, a migrációs nyomás folyamatosan erős a magyar-román határon.

Az év első nyolc hónapjában több mint 4 ezer határsértőt tartóztattak fel, közülük ezerötszázat augusztusban - közölte Bondar Marin.

A nagyobb csoportok jellemzően kamionban megbújva próbálják átlépni a határt, elsősorban a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen és nagylaki közúti átkelőnél. Ezeken augusztus végéig mintegy 2600 határsértőt tartóztattak fel - tudatta a tábornok.

A csanádpalotai átkelőn kutyás határrendőrökkel erősítették meg az ellenőrzést, akik elsősorban a tehergépkocsikat vizsgálják, hogy így szűrjék ki a kamionokba rejtőzködő határsértőket. A szeptember 13-án bevezetett intézkedésnek köszönhetően száznál is több, teherautókban megbújt határsértőt fedeztek fel - mondta Bondar Marin.

A zöldhatár ellenőrzésében is kiváló a két ország rendőrségének együttműködése. Mindkét ország területén 10-10 kilométeres mélységben közös járőrszolgálat dolgozik - közölte a tábornok.

A magyar-román határ húsz átkelőjén az idei év első nyolc hónapjában 9,9 millió utas lépett át 4 millió gépjárművel. Ebből 5 millió utas a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon. A hatóságok között folyamatos az együttműködés és az információcsere, hogy a biztosítani tudják gyors és kulturált átkelést a határátkelőhelyeken - hangsúlyozta Bondar Marin. Példaként említette az augusztus eleji időszakot, amikor a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások hazatérése miatt a csanádpalotai átkelőhelyen új sávokat nyitva 14 sorban haladt Románia felé a belépő forgalom.

Polyák Zsolt dandártábornok, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kifejtette, a román és magyar rendőrök folyamatosan értékelik a helyzetet, és közösen minden lehetséges módon fellépnek az illegális migráció ellen.

A nagyobb csoportok jellemzően a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen keresztül kamionokban érkeznek, több alkalommal azonban személygépkocsiban elbújva is próbálkoznak a határsértők. A csanádpalotai átkelő román területen működik, így a felfedések közösek, az eljárásokat azonban a román hatóságok folytatják le - közölte a tábornok.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság területén idén a megbújásos módszerrel elkövetett határsértések száma az elmúlt évhez képest szinte duplájára növekedett. Csanádpalotánál és Nagylaknál idén 160 ilyen esetet derítettek föl, a csoportok létszáma többször is meghaladta a hetvenet. A román hatóság 105 embercsempészési ügyben indított eljárást - tudatta Polyák Zsolt.

A tehergépjárműben megbújó határsértők felfedezése komoly tapasztalatot és szakértelmet igényel, miközben a csanádpalotai átkelőn idén mintegy 20 százalékkal nőtt a teherforgalom - mondta a tábornok, kiemelve egy szeptember 13-i esetet, amikor egy román kamionon minden zár sértetlen volt, és csupán a határrendészek éberségének volt köszönhető, hogy felfedezték a raktérben megbújó 72 határsértőt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!