Infektológiai klinika épül Szegeden

Belföld, 2020.12.15

Mintegy négymilliárd forintos beruházással 54 kórtermes infektológiai klinikát és oktatási központot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Az SZTE alapkőletételi ünnepsége és új épületének bemutatója Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár kedden a helyszínen az MTI-nek úgy fogalmazott, egy infektológiai fejlesztés jelentőségét a mai hétköznapjaink tudják igazán megmutatni.

Napjainkban - az egész világot érintő járványtól függetlenül is - a fertőző betegségek ügye központi kérdésé vált. Az új klinika a betegellátás mellett fontos szerepet tölt majd be az oktatásban és a kutatásban is - közölte az államtitkár.

Fendler Judit, az SZTE kancellára kifejtette, a jelenlegi pandémiás helyzet világosan mutatja, hogy a Dél-Alföldön milyen nagy szükség van egy olyan klinikára, ahol biztosítható az izoláció.

Az SZTE vezetése a 2015-ös migrációs válság során ismerte fel, hogy a Dél-Alföld infektológia ellátásán javítani kell. A beruházásnak köszönhetően a jövőben pandémiás helyzet esetén nem kell más részlegeket átalakítani, esetleg ideiglenesen elköltöztetni annak érdekében, hogy a betegeket a lehető legmagasabb színvonalon tudják ellátni - hangsúlyozta az egyetemi vezető.

A négyszintes, 4575 négyzetméteres központ földszintjén ambuláns és diagnosztikai egységeket alakítanak ki. Három emeleten, saját vizesblokkal 54 egyágyas kórterem lesz, melyek szükség esetén kétágyasra bővíthetők. A betegszobákban rendelkezésre áll majd az intenzív ellátáshoz szükséges technológia is. A hat ápolási egység és az azokhoz tartozó kilenc-kilenc kórterem izolálható. A klinikán a gyermek és felnőtt ellátás egymástól elkülönítve zajlik majd.

A tervek szerint 2022 júniusára elkészülő beruházás generálkivitelezője a szegedi székhelyű KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Az SZTE alapkőletételi ünnepsége és új épületének bemutatója Az SZTE alapkőletételi ünnepsége és új épületének bemutatója Az SZTE alapkőletételi ünnepsége és új épületének bemutatója Az SZTE alapkőletételi ünnepsége és új épületének bemutatója
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!