Iráni-amerikai viszály - Németh Szilárd: a honvédség és a minisztérium minden lehetséges forgatókönyvre felkészült

Belföld, 2020.01.08

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium a magyar honvédek biztonsága érdekében megtette a szükséges lépéseket, és minden lehetséges forgatókönyvre felkészült, miután szerda hajnalban rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban - közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Kecskeméten szerdán sajtótájékoztatón.

Németh Szilárd a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a Magyar Honvédség iraki missziójának helyzetéről kifejtette, Erbílben közel 200 magyar katona teljesít szolgálatot, a két iraki támaszpontot ért rakétatámadásban magyar katonák azonban nem sérültek meg.

Hangsúlyozta: állandó és élő a kapcsolat az iraki műveletek parancsnokaival, folyamatos az információk szerzése, illetve kiértékelése és elemzése a Külgazdasági és Külügyminisztériummal - tette hozzá.

A parlamenti államtitkár emlékeztetett, a kecskeméti légi bázist a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében részben már felújították. A munkálatok során megújult a kifutópálya, a fénytechnikai eszközök, az üzemi területek és a támogató infrastruktúra. Így a bázisról bármilyen repülőgéppel végrehajtott akció elindítható - tette hozzá.

A sajtótájékoztató helyszínén látható két Dassault Falcon 7X és a nagyobb csapatszállító gépek közül az Airbus A319 kapcsán Németh Szilárd kiemelte: a szintén a Zrínyi 2026 program keretében beszerzett szállítójárművek olyan képességgel látják el Magyar Honvédséget, hogy bármilyen logisztikai műveletet: akár személy, akár utánpótlás szállítását véghez lehet vinni.

Mint mondta: az esetlegesen bekövetkező logisztikai műveletek végrehajtását pedig a különleges műveleti erők katonái szolgálják, akiket szintén a Zrínyi 2026 program keretében beszerzett, Magyarországon gyártott Bren 2-es gépkarabélyokkal fegyvereztek fel.

Németh Szilárd hangsúlyozta, a magyar kormány, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tehát teljes mértékben felkészült arra, hogy továbbra is szavatolja az iraki misszióban részt vevő magyar honvédek biztonságát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!