Ismét megrendezik a Vántus István kortárszenei napokat Szegeden

Belföld, 2019.11.16

Hétfőtől mai magyar zeneszerzők műveit, köztük számos ősbemutatót halhat a közönség a Vántus István kortárszenei napok koncertjein Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Idén az 1971-ben Vántus István által alapított A Mai Magyar Zene Hete rendezvénnyel együtt számítva a kortárszenei hangversenysorozat 49. évfolyama várja az érdeklődőket.

A rendezvény hagyományaihoz híven a programban a zenekarok és ismert szólisták koncertjei mellett fontos szerep jut a művészetpedagógiának és bemutatkozási lehetőséget kínálnak a fiataloknak. Szokás szerint különböző életkorú muzsikusnövendékek mutatkoznak a programban: fellépnek szegedi és szentesi alapfokú művészeti iskolák és a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai, valamint a szegedi egyetem hallgatói is.

A rendezvénysorozat nyitókoncertjét hétfőn este tartják, melyen a névadó mellett hét mai magyar komponista művei csendülnek föl. Másnap este a zenekari hangversenyen a Budapesti Vonósok, az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának fúvószenekara, valamint Vígh Andrea hárfaművész és Kiss Gy. László tárogatóművész lép színpadra, szerdán pedig emlékhangversenyen idézik föl Pertis Jenő zongoraművész és zeneszerző munkásságát. Szerdán kamaraest, csütörtökön a záróhangverseny várja a koncertlátogatókat.

A Zeneszerző és közönsége program vendége idén Kósa Gábor ütőhangszeres, zongora-, orgona- és csembalóművész, karmester, komponista lesz, akivel pályájáról és műveiről Hollós Máté, a Vántus-társaság elnöke beszélget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!